Чому суддя-колядник Зварич опинився на волі
18.01.2016 16:39

Чому суддя-колядник Зварич опинився на волі

Сьогодні вийшов з в'язниці засуджений за хабарництво колишній голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич. Його було звільнено з місця позбавлення волі на підставі ухвали Оболонського суду міста Києва від 30 грудня 2015 року.

Це трапилося тому, що тривалий час Україна була хвора на серйозну хворобу під назвою «корупція». Миттєво одужати від неї дуже важко, її наслідки будуть відчуватися ще дуже довго. Тому звільнення «судді-колядника» Зварича – це ці наслідки корупції. Це те, проти чого ми боролись і ще не перемогли. Це така контратака, яка нагадує, передає «привіт» усім, хто торочить про судову реформу, про те, що за ці останні місяці ми зробили стільки, скільки Польща зробила за 22 роки, як казав Яценюк. Ось це привіт владі та результатам її діяльності. Без побудови нормальної судової системи ми не маємо шансів на просування вперед. Крім економіки, це найбільш запущена нашим урядом сфера, що потребує реформ.

Що може зробити для реформування судової системи та боротьби з корупцією народ? Тільки одне, і він це уже робив. Може ви пам’ятаєте суддів, які знаходились спаленими і застреленими в автомобілях? Це єдиний спосіб реформувати судову систему народом. Народ знає тільки один справедливий суд, який є над судами, – суд Лінча, або ж суд судді. Для того, щоб не було судів Лінча та масового полювання на суддів, вони самі в порядку самооборони й охорони власних інтересів повинні почати внутрішню реформу, тобто відмовлятися від мантії. Державна влада повинна зрозуміти, що смертність серед суддів все більш і більш вірогідна за радикальним сценарієм. І для того, щоб наступними в черзі на суд Лінча не були наш «реформатори», їм доведеться щось з цим зробити.

Зробити можна тільки одне – провести «ампутацію», поголовно звільнити усіх. Іншого механізму відновлення судової влади немає, тому що там все прогнило – від помічника судді до голові Верховного суду, всі гнилі. Це тотальна корупційна система, її можна тільки знищити. Це складно і на це дуже складно наважитися, бо корпус суддів дуже великий. Звичайно, кожен з них скаже: «Я не винуватий, я не брав, неправочинних рішень не виносив» і т.д. Їм не можна вірити, а просто слід огульно міняти і встановлювати, власне те, що рекомендують, - систему реального самоуправління в судейському корпусі, яка, серед іншого, буде відповідати і за якість кадрів.

Там, де потрібна висока якість, там проблемами корупції завжди займається держава. Тому професійні асоціації, наприклад, медицина в США, перебувають під опікою асоціації Міністерства охорони здоров’я і т.д. Тому лише нормальна самоорганізація суддів призведе до викоренення корупції. Ну і плюс, звичайно, тотальні кадрові чистки.