Меседж Пайетта про готовність Штатів до будь-якого розгортання подій в Україні
19.08.2016 14:39

Меседж Пайетта про готовність Штатів до будь-якого розгортання подій в Україні

Американський посол Джеффрі Пайетт повідомив, що нові поставки військової допомоги Україні від США надійдуть найближчими днями.

А меседж посла був саме у тому, що Америка технологічно допоможе Україні, щоб підвищити її власні можливості оборонної промисловості та спроможності виробляти власну амуніцію.

Що стосується конкретно допомоги з боку Сполучених Штатів, то тут йдеться про передачу не летальної зброї, а станцій контрбатарейної боротьби, приладів нічного бачення та багато інших речей. Це звичайно вирішить якусь проблему армії, підвищить можливості конкретних підрозділів для ведення бою в особливих умовах.

Тому що однією із суттєвих проблем нашої армії є якраз обмежені можливості по веденню бою в особливих умовах, особливо вночі. І це було дуже відчутно на першому етапі АТО, вже потім підключилися волонтерські організації, які якось допомогли вирішити цю проблему. Але то більше були прилади, які умовно могли виконувати завдання, бо в більшості мали невійськове походження, а подвійне, наприклад, те, що використовувалося для мисливської зброї.

І наразі на те технічне обладнання, яке буде передано з боку США, є надія, що воно сформує базу можливостей для наших військових підрозділів саме по веденню дій вночі. І відповідно підвищить в кінцевому випадку можливості армії.

До цього часу, коли експерти, волонтеризверталися по допомогу до Заходу, США і країни Заходу не йшли на передачу такої допомоги військового характеру і більше обмежувалися постачанням от таких от засобів, які не є летальної дії.

А от вже зараз, судячи з часу і місця заяви посла Сполучених Штатів Джеффрі Пайетта, можна говорити, що це є суттєвим сигналом політичної підтримки з боку США по відношенню до України. Особливо в умовах, коли з боку Росії посилилась агресивна риторика на фоні заяв Путіна про те, що Україна ніби то несе загрозу тероризму для російської території, і відповідно після несприйняття світом голослівних заяв, які не знайшли підтвердження.

По суті справи його слова можна читати так: «Ми не залишимо Україну і готові до будь-якого розгортання подій».

Що стосується його заяви щодо можливостей ведення технічної допомоги для підвищення можливостей оборонної промисловості України в тому числі по створенню сучасних високотехнологічних зразків озброєння та техніки, це також особливий сигнал для нас. Він каже про те, що США оцінюють можливості України по протистоянню російській агресії, як достатньо високі і як такі, що можуть забезпечити певні можливості по відбиттю, які на цьому етапі унебезпечували б можливість реальних агресивних дій з боку РФ у вигляді наступу.

Наостанок треба зазначити, що будь-який противник приймає ті чи інші рішення, виходячи з оцінки іншої сторони. І тут якраз заява Джеффрі Пайетта, окрім як про фактори бойових спроможностей, говорить про фактор підтримки потенційних союзників, а також інших країн, які можуть надати потенційну допомогу (починаючи втручанням у конфлікт і закінчуючи політичними сигналами підтримки), а також про те, тенденція продовжує зберігатися такою, що країни Заходу, зокрема Сполучені Штати, не залишають Україну на самоті і діалозі з агресором.

Валерій Рябих
воєнний експерт, директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express