Верховний Суд України розпочав справу проти Президента
28.07.2015 17:38

Верховний Суд України розпочав розгляд заяви «Публічного аудиту» про справу щодо визнання незаконними указів Президента України, якими він утворив Нацкомісію, що здійснює регулювання у справі тарифів та комунальних послуг, – повідомляє прес-служба «Публічного аудиту».

Як розповідає керівник громадської організації Максим Гольдарб, «Публічний аудит», отримавши відмову Вищого адміністративного суду відкрити провадження в цій справі, оскаржив ці рішення до Верховного Суду, і той заяву аудиторів задовольнив.

«Ні для кого не секрет, що Нацкомісія створена незаконно. Нема в Конституції таких повноважень, яка дозволяє її утворювати Президенту. Право на це, а також реорганізацію чи ліквідацію центральних органів виконавчої влади належить виключно Кабміну», – вказує Максим Гольдарб.

«Наразі ВСУ постановив відкрити провадження за нашою заявою, її матеріали витребують з Вищого адмінсуду. Тепер сподіваємося на подальший позитивний розгляд цієї справи, адже жодних контрдоводів тут бути не може. НКРЕКП – орган неконституційний, і, якщо подивитися на це з точки зору права, будь-який неконституційний орган не може видавати жодних рішень – вони також є неконституційними. Тому задоволення нашої заяви апріорі означатиме, що всі тарифи, затверджені Нацкомісією, які й без того є несправедливими й незаконними, мають бути обов’язково переглянуті», – резюмує керівник «Публічного аудиту».

Нагадаємо, нещодавно «Публічний аудит» отримав відповідь Генпрокуратури України про відкриття кримінального провадження щодо НАК «Нафтогаз України» за фактом можливої фальсифікації обсягів споживання газу населенням у звітній документації компанії.