Конституцію України можуть змінити за французьким сценарієм
28.01.2016 14:39

Зберігати унітарну структуру держави, не піддаватися на зовнішній тиск і ухвалювати зміни до Конституції прозоро закликала Ініціативна група «Першого грудня», яка об’єднує провідних інтелектуалів українського суспільства. Про це Новини України - From-UA повідомили в прес-службі Центру досліджень визвольного руху.

Занепокоєні запропонованими змінами до Конституції України, які стосуються питань, пов’язаних із окупацією Донбасу, учасники Ініціативної групи «Першого грудня» В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Євген Захаров, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський висловили тривогу із цього приводу в оприлюденому 28 січня Зверненні.

Члени Групи констатували, що найбільша небезпека цих змін полягає в можливості легалізації незаконних режимів ДНР і ЛНР і, відповідно, руйнування унітарної структури держави. Оскільки влада не пояснює суті цих змін і їх переваг для країни, у багатьох громадян складається враження, ніби вони є результатом тиску на Україну з боку інших держав.

Наголосивши на підтримці мирного процесу звільнення Донбасу, Ініціативна група виступила за дотримання національних інтересів України і неподільності території держави як базових принципів будь-яких змін до Конституції. «Вважаємо за необхідне нагадати, — йдеться у зверненні, — що основою самостійного існування будь-якої держави є неподільність її території, повний контроль її кордонів, беззастережне, однакове для всіх, а не вибіркове, виконання всіх законів». Бо ці принципи українці відстоюють зі зброєю в руках.

«Варто також нагадати, що, для прикладу, в Конституції Франції підкреслюється, що «ніяка процедура перегляду Конституції не може бути почата або продовжена при замаху на цілість території». Чому б не взяти цей приклад з Конституції Франції до наслідування в Україні?» — пропонують відомі суспільні діячі.

Щоб ухвалити такі поправки до Основного закону, які б несли користь для всього суспільства, на думку учасників Ініціативної групи «Першого грудня», потрібні активне обговорення цих нововведень серед широкого загалу і ґрунтовна роз’яснювальна робота з боку державної влади.

«Влада має твердо стояти на сторожі національних інтересів України, що є найвищою цінністю, відкидаючи мову ультиматумів і ведучи, разом із тим, діалог у пошуках компромісу, заснованого на мандаті народної довіри» — переконана Ініціативна група «Першого грудня».

Ініціативна група закликала владу зважити на небезпеку національного розколу в разі, коли нова Конституція України буде ухвалена без належного розуміння і згоди народу, під тиском іноземних держав.

Нагадаємо, що створена у двадцяту річницю референдуму ініціативна група «Першого грудня», до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Євген Захаров, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, має на меті домогтися встановлення в країні нових правил гри.