Є шанс, що до нового року в Україні значно подешевшають ліки
26.05.2016 11:55

Лише спрощення реєстрації ліків в Україні недостатньо для того, щоб ціни на препарати радикально знизилися. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA повідомила виконавчий директор Благодійного Фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина.

За словами нашої співрозмовниці, є шанси, що реєстрацію якісних ліків з Європи і США в Україні буде спрощено.

«Міністерство охорони здоров'я і деякі депутати лобіювали зміни до тексту законопроекту, що Кабмін оприлюднив 20 квітня, і 4 травня вони повністю замінили текст, якій нівелював ідею, закладену прем'єр-міністром. І той текст від Міністерства охорони здоров'я, що зараз висить, гальмує доступ до лікарських засобів», - пояснює експерт.

«Ми вели переговори, у нас була акція протесту минулого тижня “Фармацевтична завіса”, де ми власне казали, що зміни, які пропонує МОЗ, монополізують ринок і не дадуть доступу до ліків для пацієнтів. Зараз цей текст змінюють, і якщо це дійсно станеться, то є шанси, що ВР проголосує за нормальний текст, який спростить реєстрацію якісних ліків з Європи і США», - додає Стефанишина.

Схвалення нового законопроекту, за словами виконавчого директора Благодійного Фонду «Пацієнти України», - це лише перший крок, без якого неможливо відкрити ринок.

«Але надалі регуляційний пакет фармацевтичного ринку великий, і лише спростити реєстрацію ліків недостатньо для того, щоб ціни радикально знизилися. Треба буде прибрати корупційні бар'єри, які є зараз при реєстрації, при перевірці якості, упорядкувати оптову і роздрібну торгівлю. Тобто Кабмін повинен зробити дуже багато речей вже цієї осені для того, щоб до нового року у нас знизилися ціни», - каже співрозмовниця видання.

Новий законопроект Стефанишина називає першим кроком до демонополізації.

«Ми очікуємо, що зі спрощенням реєстрації до нас почнуть заходити ті виробники, які раніше не хотіли заходити на ринок України. В Україні зареєстровані зараз 9,9 тисяч лікарських засобів, в той же час у Франції — близько 16 тисяч. Тобто у нас є критична нестача ліків, і ми сподіваємося, що цю проблему буде вирішено за рахунок відкриття дверей для якісних препаратів», - резюмувала експерт.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про наступне: прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що уряд підготував законопроект, що скасовує ліцензування імпортних ліків, які зареєстровані та продаються на ринках США, Канади, ЄС, Швейцарії, Японії та Австралії. За його словами, це має демонополізувати ринок ліків та знизити ціни на ліки в аптеках. За словами Гройсмана, законопроект має бути схвалений вже на наступному пленарному тижні.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.