На що розраховував Путін, звільняючи Надію Савченко
27.05.2016 12:30

Звільняючи Надію Савченко, Путін розраховував на послаблення чи скасування санкцій, але лідери G7 дотримуються іншої точки зору. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів експерт-міжнародник Ярослав Войтко.

Можливість послаблення антиросійських санкцій залежить від того, як далі буде діяти сама РФ, вважає наш співрозмовник.

«Лідери «Великої сімки», особливо керівники європейських країн, підкреслюють, що кроків Росії з виконання Мінських домовленостей, в залежність від яких вони ставлять зниження рівня або скасування санкцій, замало, а досягнутий на сьогодні прогрес незначний. Тому все буде залежати від того, що відбуватиметься впродовж наступних місяців – чи буде Росія насправді виконувати свою частину Мінських домовленостей», - каже експерт.

«Обмін Надії Савченко показав: РФ певною мірою визнала, що вона є учасником Мінського процесу, що на Донбасі є іноземні війська. Адже ми знаємо, що військовослужбовці, на яких відбувся обмін Надії — це кадрові офіцери головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил Росії, а не якісь заблукалі відпускники», - додає політолог.

За словами Ярослава Войтка, перш за все питання послаблення санкцій цікавить ті країни, що мають тісні бізнесові зв'язки з Росією, а також там, де відчувається вплив російської пропаганди.

«Чи переважать міркування бізнесу, чи все ж таки цивілізаційні цінності, про які говорять на Заході і які ним мають захищатися? Адже агресивними діями Росії в Україні зруйновано систему міжнародної безпеки, на якій базувався світ після другої світової війни. Ми також спостерігали це під час російської агресії в Грузії у 2008 р., тільки тоді наслідки для РФ були легшими. Цього ж разу Путін сам зізнався, що він віддавав наказ захопити Крим, а на Донбасі є всі ознаки агресії з боку сусідньої країни. За це треба відповідати», - констатує співрозмовник видання.

На думку експерта, звільняючи Надію Савченко, Путін розраховував на послаблення санкцій, але лідери G7 дотримуються іншої точки зору.

«Якісь незначні зміни можуть відбутися – наприклад, наразі не буде дано ходу так званому «списку Савченко», куди потрапило найближче оточення Путіна, проти якого мають вводитися міжнародні санкції. Кремль зараз буде також розказувати про те, що він зі свого боку дотримується домовленостей, мовляв, тепер хай і Україна виконує: проводить вибори на Донбасі, дає амністію бойовикам і т.д. Тобто на якусь частину послаблення Путін розраховує і продовжуватиме чинити відповідний тиск», - резюмував Ярослав Войтко.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що Велика Сімка підтвердила автоматичне подовження санкцій проти Росії ще на півроку.