4 причини, чому сьогодні категорично не можна змінювати Конституцію України
24.06.2016 13:45

В існуючих умовах зміни до Конституції України є такими, що можуть дестабілізувати державу. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, доктор юридичних наук, народний депутат України III, IV скликань Степан Гавриш.

За словами нашого співрозмовника, Конституція держави не може постійно змінюватися, оскільки таким чином дискредитуються ключові принципи, які закладаються в Основному Законі.

«Вважаю, що в існуючих умовах зміни до КУ є такими, що можуть дестабілізувати державу», - каже політик.

По-перше, зазначає Степан Гавриш, Конституція України не може змінюватися в умовах війни.

«Немає значення, чи оголошений воєнний стан, чи він є фактичний, чи він є юридично закріплений відповідним рішенням ВР чи президентом країни. Якщо взяти ті зміни, які вже відбулися, то можна їх вважати торпедою по ватерлінії корабля, яка пробиває пробоїну, і корабель починає тонути. Це є фактом, який засвідчує, що ці зміни правляча українська еліта використовує виключно з однією метою – щоб виправдати свої дії, пов’язані з війною, або капітулювати і юридично закріпити цю капітуляцію, що може відбутися 14 липня в останній день ВР», - каже експерт.

«В дійсності від змін до КУ ні один інвестор до країни не прийде, оскільки сама по собі Конституція не є колодязем реформ, з якого будуть черпати відрами ці реформи і розливати по державі. КУ – це є звіт спільних загальних правил, і аналіз світового конституційного процесу показує, що ті конституції, які приймалися на тривалий період часу, забезпечували тривалий прогрес для суспільства», - додає політик.

По-друге, продовжує Степан Гавриш, Конституція України має бути суспільним договором між елітою, яка відповідає за владу, і суспільством.

«В умовах, які зараз склалися в Україні, коли вона стратила дві величезні території, говорити про можливість такого спільного договору передчасно. Він має відбутися тоді, коли ми підпишемо повномасштабний мир, закріплений в Раді Безпеки ООН відповідними документами, і під яким підпишуться країни-гаранти такого миру в Україні. Тільки тоді можна буде говорити про масштабну зміну, перепис КУ, прийняття її в новій редакції, пошуках моделі, яка має бути прийнятною для країни. Або тоді, коли нам вдасться повернути хоча б частину окупованих територій і змиритися з тим, що інша частина залишиться поза країною», - констатує співрозмовник видання.

По-третє, зазначає політик, варто звернути увагу на проблему захисту державності.

«Конституція має на меті встановити і забезпечити форму державного правління і описати конституційний лад держави, виходячи з рівних можливостей всіх членів громадянського суспільства, які отримують максимальну можливість використовувати державу для свого особистого розвитку, реалізації своїх природніх прав. Нічого подібного в чинних змінах КУ немає», - пояснює експерт.

І, нарешті, каже Степан Гавриш, в сучасних умовах парламентсько-президентська форма правління в Україні себе вичерпала.

«Ми бачимо, що президент традиційно виступає найбільш складним джерелом конфлікту, не маючи достатньо виконавчих повноважень. Він де-факто, використовуючи політичний інструмент, різними способами перетягує правління країною у президентську АП, що руйнує конституційну систему і систему плюралістичної демократії, яка нині будується. І наразі кожна гілка влади позбавляється своєї незалежності і перестає виконувати притаманні їй характерні конституційні функції», - констатує політик.

«У зв’язку з цим треба ставити нові питання для дискусії, бо наразі ми бачимо страх до парламентської форми правління, де президента, якщо і будуть обирати на загальних виборах, що можливо, то все одно він має стратити більшу частину своїх повноважень і залишитися фігурою, яка буде займатися політичним арбітруванням, фігурою, яка буде забезпечувати баланс сил стримування і противаг в країні, не допускаючи перекосів між гілками влади. А центральним політичним лідером має стати прем’єр-міністр, який отримує легітимність і довіру через діалог з виборцями під час виборчої кампанії, дискусії його політичної партії у парламенті у підготовці коаліції», - резюмував Степан Гавриш.

Нагадаємо, 28 червня українці відзначають День Конституції.