В Україні діє позаконституційна модель управління державою: що нам загрожує
27.06.2016 10:00

Будь-які зміни до Конституції в нинішніх умовах є надзвичайно небезпечними. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, доктор юридичних наук, народний депутат України III, IV скликань Степан Гавриш.

За словами нашого співрозмовника, сьогоднішня політика сучасної еліти є вкрай небезпечною з огляду на спроби використати Конституцію України для політичного самозбереження.

«В Україні діє позаконституційна модель управління державою. І в цьому є велика небезпека згоди суспільства на внесення змін, які можуть мати зговір правлячих еліт, і ціна якої може бути розпад самої української державності», - зазначає експерт.

За словами політика, в сучасних умовах, коли домінуючою фігурою є президент, коаліція не має жодного значення.

«Нинішній уряд діє нелегітимно, на показ конституційній основі, тому що в парламенті немає коаліції, і вона цей уряд не призначала», - каже співрозмовник видання.

«В таких умовах, які нині існують, коли ми постали перед проблемою серйозної модернізації держави, яка потребує перезаснування до моменту, коли ці причини не будуть повністю відомі нам і зрозумілі, будь-які зміни до Конституції є надзвичайно небезпечними», - констатує Гавриш.

«Країна може почати тонути у власному сепаратизмі, у прийнятті рішень щодо надання Донбасу особливого статусу, створення там воєнної автономії, такої квазідержавності з конфедеративними функціями, можливістю в будь-який час приєднання до Росії чи до іншої країни, приведе до центробіжного руху з Києва в регіони. І тоді зовсім не виключено, що багато з них відкличуть добровольчі батальйони на свою територію і почнуть проводити референдуми про від’єднання від центру», - додає експерт.

Тоді, каже екс-нардеп, Україна перестане існувати як центральна унітарна єдина цілісна держава і перетвориться в кращому випадку на федеративну державу.

«Також нам загрожує розпад на декілька державних утворень, які будуть приймати рішення про самостійне геополітичне приєднання до Заходу, до Росії, до Молдови, до Білорусі. Але це вже покаже наступне життя», - каже політик.

«Я вважаю, що сьогоднішня політика сучасної еліти є вкрай небезпечною з огляду на їхні спроби використати Конституцію України для політичного самозбереження і політичного торгу з Росією, жертвуючи українською державністю», - резюмував Степан Гавриш.

Нагадаємо, 28 червня українці відзначають День Конституції.