Україна більше не може покладатися на США, ЄС, договори та меморандуми
30.06.2016 13:55

Україна не може бути постійно в центрі інтересу світової спільноти, це об’єктивна реальність. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA повідомив політолог, директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

За словами нашого співрозмовника, українці мають розуміти, що головна гарантія нашого миру і стабільності – це не інші країни, а українська армія і внутрішні процеси.

«Дипломатичний фронт триває, адже санкції проти Росії продовжено. Але ми маємо розуміти, що дипломатичний фронт не є панацеєю. Зараз у світі відбувається багато процесів, які створюють нові проблеми. Це і тероризм (ми це бачимо на прикладі останніх терактів у Стамбулі), це і внутрішні проблеми ЄС, і економічна криза. Все це означає, що Україна не може бути постійно в центрі інтересу світової спільноти. Це є нормально. І це не є наша вина, це просто об’єктивна реальність», - каже політолог.

«Якщо ми просто будемо дивитися на дипломатичний фронт лише як на інструмент, як на одну з можливостей, а не як на ціль, розуміючи що головна гарантія нашого миру і стабільності в Україні – це не інші країни, а українська армія і внутрішні процеси, тоді ми будемо просто спокійніше до цього ставитися, як до об’єктивної реальності, яка може змінюватися», - додає експерт.

За словами Серія Тарана, важливим є те, яким чином Україна використає час, отриманий внаслідок посилення санкцій проти Росії.

«Зараз основна задача - в контексті Мінська говорити про посилення санкцій проти Росії і дивитися на дипломатичний фронт просто як на інструмент, який дає змогу уникнути великої війни. Завдання України полягає у тому, щоб створити справжніх гарантів миру саме в Україні, не покладаючись на США, країни ЄС, договори та меморандуми. Ми повинні створити сильну українську армію, адже коли вона сильна, і ціна агресії є високою. Тоді в країні є мир», - резюмував експерт.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новини України - From-UA повідомляло про те, що, за словами українського дипломата Володимира Огризка, зустріч лідерів "нормандської четвірки" Петра Порошенка, Франсуа Олланда, Володимира Путіна і Ангели Меркель може статися перед самітом НАТО у Варшаві на початку липня. Але російський президент вже відмовляється від цієї нагоди.