Кнопкодавство по-українськи: чи лише власник картки має нести відповідальність за неособисте голосування
13.07.2016 15:11

В українському політикумі зараз дуже низька дисципліна, депутати часто не ходять на засідання. Тому така річ, як кнопкодавство, не сприймається громадянами як великий гріх. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA розповів політолог, директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

За словами нашого співрозмовника, неособисте голосування має бути підставою для позбавлення депутата мандату.

«Принаймні так є в демократичних країнах. В Україні із цією проблемою політики не впоралися, і у нас, на жаль, є неособисте голосування. І я переконаний, що за неособисте голосування має нести відповідальність не лише той, хто передав картку, а і той, хто натиснув на кнопку, тому що це теж означає, що людина порушила всі можливі закони», - зазначає експерт.

За словами політолога, закони дуже часто ігнорують і самі законодавці.

«За такі речі, як неособисте голосування та кнопкодавство, мають бути запропоновані процедури з позбавлення депутата мандату. До речі, у нас ще є прогули, коли депутати не ходять на роботу, але за це політики мають нести політичну відповідальність перед виборцями на наступних виборах», - додає Сергій Таран.

Співрозмовник видання називає кнопкодавство на голосуванні абсолютно абсурдним для Європи.

«Якщо подібне там стається – то це скандал року, і безперечно, там депутати мають бути позбавлені мандату. Але оскільки зараз в Україні дуже низька дисципліна, депутати часто не ходять на засідання, прогулюють, то така річ, як кнопкодавство, не сприймається громадянами як великий гріх. І це є велика біда», - пояснює експерт.

На думку Тарана, поряд із механізмом відповідальності депутата за кнопкодавство і неособисте голосування, в Україні ще має бути розуміння виборців, які чогось очікують від політиків.

«Від політиків очікують чого завгодно: ремонту труб, доріг, матеріальної допомоги, сеансів психотерапії, але виборці дуже рідко замислюються над тим, що роблять депутати у парламенті і як вони себе там поводять. І тому поряд із запровадженням кримінальної відповідальності і позбавлення депутата мандату має бути звичайне розуміння виборців, щоб вони тиснули на політиків і вимагали від них відповіді», - каже політолог.

Але, наголошує Сергій Таран, нинішній склад парламенту практично виключає можливість того, що у найближчій перспективі цьому буде приділена увага.

«Тому що якщо цього немає з самого початку сесії, то це потім дуже важко запровадити. Можна говорити про те, щоб були запроваджені механізми, коли неможливо технічно голосувати не будучи присутнім. Але поки до цього, як ми бачимо, у депутатів теж руки не дійшли», - резюмував наш співрозмовник.

Раніше повідомлялося про те, що українські депутати примудряються голосувати у Раді, не виходячи з дому. Наприклад, картка депутата Наталі Королевської в порушення Конституції голосувала в парламенті, попри те, що депутат не перебувала у сесійній залі.