Чи насправді рівень тіньової економіки в Україні сягає 30%
28.07.2016 14:11

Детінізація української економіки можлива у тому випадку, якщо держава впровадить зрозумілі правила гри. Якщо вони будуть такими протягом двох-трьох років, тоді бізнес і населення побачать, що це серйозно і надовго. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA повідомив директор економічних програм Центру Розумкова Василь Юрчишин.

За словами нашого співрозмовника, тінізація економіки – це фактично її відповідь на ті негаразди, які зараз відбуваються, насамперед, в системі державного управління.

«В корумпованій системі, де відбувається політизація економічних рішень, де вкрай слабко захищені права як простих громадян, так і бізнесу, дуже важко сподіватися на те, що тінізація буде зменшуватися», - каже експерт.

Коментуючи заяву міністра фінансів Олександра Данилюка про те, що рівень тіньової економіки в Україні становить близько 30%, економіст зазначає наступне: «Я думаю, що 30% - це такий рівень, до якого Україна, можливо, підійде, якщо у нас хоч якийсь час протримається більш-менш стабільна ситуація. Я думаю, що зараз офіційна тіньова економіка десь на рівні 50 на 50».

Детінізація, на думку Василя Юрчишина, можлива у тому випадку, якщо не буде вибірковості та політизації, коли не будуть використовуватися судові, правоохоронні системи чи прокурорський нагляд для розв’язання бізнес-інтересів.

«Держава повинна впровадити зрозумілі правила гри, які б були стабільними і стійкими. Якщо вони будуть такими протягом десь двох-трьох років, тоді бізнес і населення побачать, що це серйозно і надовго. Тоді можна буде сподіватися, що дуже поступово і помалу відбуватиметься детінізація. А поки що у нас переважають підходи «гасел», а економічних змін вкрай мало, ризики економічної діяльності залишаються високими. Тому в таких умовах дуже важко сподіватися на те, що в нашу країну буде заходити бізнес», - констатує експерт.

«Як внутрішній, вітчизняний бізнес знаходиться в очікуванні, так і іноземні інвестори не поспішають у країну. І війна тут є одним із чинників, але далеко не головним. Зараз переважна більшість фахівців, міжнародних експертів і інвесторів вказуються на те, що основна наша біда – це наші внутрішньополітичні та внутрішньоекономічні негаразди», - резюмував співрозмовник видання.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання повідомляло про те, що, за словами міністра фінансів Олександра Данилюка, рівень тіньової економіки в Україні становить близько 30%.