Що повинна робити Україна, щоб підтвердити вірність Мінським угодам
29.07.2016 14:10

Коли Україна говорить про вибори на окремих територіях Донецької та Луганської областей, вона підтверджує вірність Мінським угодам, і це потрібно, щоб тримати єдиний центр із західними країнами. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA розповів політолог, директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

За словами нашого співрозмовника, питання щодо проведення місцевих виборів на окремих територіях Донецької та Луганської областей зараз не обговорюється, тому що досі не визначено, яким чином гарантувати безпеку на Донбасі.

«Поки не буде зрозуміло, що буде гарантована безпека під час виборів - а це означатиме, що вибори мають відбутися без автоматів, іншими словами, це означає, що російська армія має піти, - немає взагалі сенсу говорити про вибори. Тому зараз можна говорити про теоретичну можливість і модальність, але не про дати і не конкретику», - зазначає експерт.

«Зараз всім очевидно, що план, запропонований Росією, щоб вибори відбулися за нинішніх умов, по суті, означатиме легалізацію тих терористів, які там перебувають. Але для того, щоб не виходити із Мінського процесу, вони будуть стороною, яка зриває перемовини, тому ми і беремо там участь і проводимо ці перемовини. У нас така позиція, і вона краща із гіршого, ніж те, що може бути запропоновано», - додає політолог.

За словами Сергія Тарана, зараз про вибори на окупованих територіях говорять дві сили: «Це Росія, яка наполягає на тому, щоб це відбулося вже зараз, що означало б фактично, що вона спекалася цієї проблеми і завела б бойовиків в політичне тіло України. І друга сторона - українські панікери-політики, які весь час піднімають питання про те, що вони не допустять виборів, хоча нам вже обіцяли, що до Нового року будуть проведені вибори, а потім вже цього року вони будуть проведені... Хоча цього ніхто не робить, і це така емоційна тема, якою можна спекулювати. Тому ці дві сили, Росія і українські політики-панікери, піднімають це питання, хоча очевидно, що за нинішніх умов ці вибори навряд чи відбудуться».

На думку нашого співрозмовника, на Мінських перемовинах має підніматися питання реалістично-гуманітарної проблеми для того, щоб наші громадяни, які перебувають на окупованих територіях, повернулися в Україну.

«Тобто ті захоплені заручники, які зараз перебувають у терористів, мають повернутися. І часто Мінські перемовини закінчуються позитивними результатами, тому що наші громадяни повертаються в Україну. Це відбувається, на жаль, не завжди, це дуже складно, але іноді цей напрямок має практичний наслідок. Але хочу повторити, що говорити потрібно і про вибори, тому що коли Україна говорить про вибори, вона підтверджує вірність Мінським угодам, і це потрібно, щоб тримати єдиний центр із західними країнами, які власне, переймаються Мінськими угодами», - резюмував Сергій Таран.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що під час переговорів Тристоронньої контактної групи (ТКГ) у Мінську не виробляється текст закону про місцеві вибори на окремих територіях Донецької та Луганської областей.