Україна зможе повернути Крим лише за однієї умови
23.08.2016 13:13

Коли Конституція змінюється за велінням Мінської групи переговорників або закони схвалюються за побажаннями Міжнародного валютного фонду – це ознака того, що Україна не є цілком самостійною та суверенною державою. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів політичний експерт Олександр Маслак.

На думку нашого співрозмовника, повернення прапора України в Крим і на Донбас є реальним, справа лише в строках реалізації цього завдання.

«Очевидно, що в цьому і в наступному році це завдання навряд чи буде реалізоване. Крим повернеться до складу України лише в тому випадку, коли почнеться масштабна дестабілізація в Російській Федерації, подібна до тієї, яка відбувалася в 1991 році в Радянському Союзі або в 1917 році в Російській Імперії. Відповідно, скориставшись такою дестабілізацією, Україна зможе повернути Крим до свого складу», - зазначає експерт.

Що ж стосується окремих районів Донецької та Луганської областей, окупованих Російською Федерацією, продовжує політолог, то тут перспектива трохи ближча.

«Росія не анексувала ці території, і повернення їх до складу України повинно бути більш швидким. Але тут питання полягає в умовах цього повернення. Якщо ці райони будуть поверненні до складу України на умовах, які нам ставить Росія, тобто створення якоїсь квазідержави у складі України зі своїми особливими правами, зі збереженням колаборантського керівництва, то відповідно, це повернення може стати причиною подальшої дезінтеграції України і поширення хаосу на всю територію країни», - каже співрозмовник видання.

Таким чином, констатує Олександр Маслак, ці області повинні повернутися до складу України на українських умовах.

«Спочатку звідти треба вивести всі російські окупаційні війська, роззброєні загони різних колабораціоністів, солдатів так званих «першого та другого корпусів» ДНР і ЛНР, повинні бути проведені суди над керівниками терористичних організацій ДНР і ЛНР – і тоді вже можна буде говорити про якусь особливу політику на цих територіях. Лише тоді, коли там буде відновлений український суверенітет та кордон, відновлена робота української правоохоронної системи, тоді і можна давати якісь особливі права, можливо. А можливо і ні», - зазначає експерт.

Основною проблемою української незалежності протягом останніх 25-ти років політолог називає відсутність еліти зі стратегічним мисленням.

«Люди, які опинялися при владі, керувалися своїми меркантильними інтересами, тобто використовували цю владу для власного збагачення або для збагачення тих бізнес-кіл, які їх у цю владу просунули. Відповідно, державний інтерес у влади зникав, ми знаємо всі ці історії з різними прем’єрами і президентами, які повтікали за кордон», - каже наш співрозмовник.

За словами Маслака, лише сформувавши відповідну державницьку еліту Україна зможе поставити на міжнародній арені питання про власні суверенні права та територію.

«Поки цього всього немає, тому ми і маємо проблеми у державі. А всі інші проблеми, з правоохоронною системою, недотриманням законності – вони вже є похідними від основної проблеми, в тому числі проблема територіальної цілісності і суверенітету. Тому що коли у нас Конституція змінюється за велінням невідомо кого, наприклад Мінської групи переговорників, яка не має жодного юридичного статусу чи, скажімо, коли у нас схвалюються закони за побажаннями Міжнародного валютного фонду чи якихось міжнародних кредиторів – це ознака того, що Україна не є цілком самостійною та суверенною державою. І тут треба боротися за суб’єктність і суверенність України», - резюмував експерт.

Нагадаємо, раніше Петро Порошенко назвав "складним завданням" повернення прапора України в Крим і на Донбас.