Існує два сценарії вирішення долі Донбасу
30.08.2016 14:10

Або Україна буде вирішувати долю Донбасу за евіанським сценарієм (референдум), або доля України вирішуватиметься сильними світу цього без врахування думки самої України (Дейтонський сценарій для Боснії і Герцеговини 1995 року). Про це повідомляє український політолог Кость Бондаренко.

«Народний депутат Вікторія Сюмар (належить до політичної орбіти Олександра Турчинова) у телевізійному інтерв'ю заявила, що подальше питання Криму та територій на Донбасі, які не контролюються Києвом, необхідно вирішувати на всенародному референдумі. Київ шукає варіант компромісу за Евіанським сценарієм: у березні 1962 року президент Франції Шарль де Голль у Евіані домовився із лідером алжирських сепаратистів Ахмедом Бен Белою про проведення референдуму, який мав покласти край кровопролитній війні (за тодішньою французькою термінологією - «операції з наведення громадського порядку») і визначити подальший статус Алжиру», - зазначає експерт.

Кость Бондаренко нагадує, що минулого року опублікував статтю, головна теза якої: або Україна буде вирішувати долю Донбасу за евіанським сценарієм (референдум), або доля України вирішуватиметься сильними світу цього без врахування думки самої України (Дейтонський сценарій для Боснії і Герцеговини 1995 року).

«Очевидно, що я не відкрив Америку і подібні плани народжувалися не лише в моїй голові», - наголошує політолог.

«Питання: що заважало більш активно обговорювати можливість компромісу на Донбасі рік тому? Наскільки «принциповість» і «непоступливість» українських «яструбів» була реальною, а не кон'юнктурною? Чи потрібно було чекати, коли замаячить привид зустрічі у Пекіні, де обговорюватиметься питання України без України (фактично натяк на Дейтон), щоби раптом згадати про Евіан? Ну, а якщо почали говорити про різні географічні назви, думаю, багатьом буде не зайвим згадати і про Гаагу», - зазначає експерт.