Нардеп-мільйонерка Донець так змучилася усе це декларувати, що вирішила антикорупційний закон підправити
18.09.2016 13:17

Систему електронного декларування в Україні запустили з такими пробуксовками і скрипом, наче це — гільйотина, яку депутатів і чиновників змусили для себе ж змонтувати. Дивляться бідолашні на лезо і бідкаються: що б його зробити, аби вивести гільйотину з ладу і вберегти свої дорогоцінні голівоньки? Не вийшло «зарубати» запуск е-декларування, затягуючи зі сертифікацією, то пробують з іншого боку зайти. Система ще й тижня не пропрацювала, як у парламенті «намалювалися» пропозиції щодо її «вдосконалення». Мало того, що чиновницькі декларації засекретити збираються (на показ виставлятимуть лише загальні відомості), то ще й протягують правки, які дозволять чиновникам і депутатам безкарно приховувати «нажите непосильною працею». Автор скандального законопроекту — нардеп з «Народного фронту» Тетяна Донець, в якої мільйонів, нерухомості і дорогих «колісниць» стільки, що, заповнюючи декларацію, можна мозолі на білих рученьках натерти, передає "Високий замок".

Щоб депутати і чиновники не стирали пальців за клавіатурою, нардеп Донець пропонує «пакращення»: дані про нерухоме майно і приватний автопарк не вписувати — їх автоматично «закачуватимуть» з відповідних державних реєстрів. За «благими намірами» зовсім не депутатська лінь, а хитрий умисел криється (детальніше про це — у коментарі експерта).

У разі ухвалення скандального законопроекту Донець, VIP-декларантам не довелося б пітніти, вказуючи вартість нерухомості, яку мають у власності чи якою користуються вони і члени сім’ї. А головне — не треба було б «світити» квадратні метри, зареєстровані через «треті руки». За такі старання головний фіскал Роман Насіров першим похвальну грамоту пані Донець виписав би. Діючий закон зобов’язує його задекларувати квартиру у Лондоні, від якої він відхрещується, хоча там прописана фірма його дружини. А з узаконенням поправок від Донець можна і далі лондонські «квадрати» у декларацію не вписувати.

Такий же фокус хочуть і з автівками провернути. «Заможновладці», які на дорожезних авто вишивають, ледь не через одного мантри повторюють: «друг дав покататися» чи «машина не моя — у мами (тещі, брата, свата) взяв». Їздиш собі на VIP-броньовику за кілька мільйонів, а у транспортній графі декларації прочерки ставиш. За «паперового» декларування так і було. Тепер же, заповнюючи електронну декларацію, доведеться розсекретити добродійника, в якого круту «тачку» буцімто позичив. Ось тут і «прокольчики» можуть вилізти, якщо у ході перевірки виявиться, що нардеп Василенко катається на «Лексусі», записаному на Іваненка, який у цього нардепа водієм чи садівником працює.

У законопроекті Донець цю проблему одним розчерком пера вирішили: викреслили згадку про те, що у декларації потрібно вказувати і позичене чи орендоване авто, і дані про особу чи фірму, якій це авто належить. Записав новенький «Інфініті» або «Мазераті» на кота — і спиш спокійно.

Те саме — з цінними паперами. Передав їх в управління улюбленій тещі — і про «ділову маму» у декларації не згадуєш. Хіба що хтось у Нацагентство з питань запобігання корупції «накапає»: лише тоді доведеться вказати дані про тещу, за запитом НАЗК.