21.06.2007 11:59
«Зупинити епідемію гепатиту С в Україні. Саме таку мету ставить перед собою новостворена група громадських активістів, які об’єднались за допомогою сайту www.hepatit.org.ua для того, щоб спільно робити кроки спрямовані на вирішення проблем профілактики, розповсюдження та лікування гепатиту С в Україні», сообщили в пресс-службе новой общественной инициативы «Гепатит С в Украине».

Также в сообщении отмечается: «...«Лагідний вбивця» крокує країною та пожирає печінки наших дітей, батьків та друзів. Світова статистика каже, що кожен 33-й мешканець землі хворий на гепатит С - статистика по Україні громадськості невідома. МОЗ, очевидно, боїться навіть починати говорити про наявність цієї проблеми, а наразі українці їздять в Росію за ліками, бо вони там дешевші.

Плани активістів доволі конкретні - розпочати з того, щоб отримати та поширити статистичні данні від Міністрества охорони здоров’я, провести інформаційну кампанію з попередження та профілактики гепатиту С в Україні, і, нарешті, ініціювати та домогтися доступності тестування та лікування цієї хвороби для населення.

«Відсутність інформації, а частіше просто недоступність тестування на наявність хронічного гепатиту С - не найстрашніша біда. Люди вмирають від циррозу або раку печінки, і ніхто навіть не здогадується, що причина цього - вірус гепатиту С і що хворобу можна було зупинити ще декілька років тому. Найцікавіше, починається, коли ви вже знаєте діагноз, і знаєте, що якщо пройдете лікування, то матимеме шанс на одужання, і починаєте рахувати скільки таке лікування коштуватиме. А за найскромнішими підрахунками та при використанні найдешевших препаратів на це треба витратити не менше 50 тисяч гривень. В одному і другому випадку різниця тільки в тому, що тепер ви знаєте від чого і коли помрете», - каже Вікторія Онищенко, колишня хвора та координатор громадської ініціативи.

Західні країни вже зауважили цю проблему та почали її вирішувати: Франція, Швеція, Швейцарія та Великобританія реалізовують національні програми боротьби з гепатитами. В сусідній Росії є намагання через різні фонди субсидіювати вартість лікування. Виглядає на те, що в Україні все ще попереду»

Справка: «Громадська ініціатива допомоги хворим на хронічні вірусні гепатити виникла в 2005 році в Києві, а вперше заявила про себе 13 червня 2007 року. Вона об`єднує хворих на гепатит С та всіх небайдужих: лікарів, родичів хворих, юристів та правозахисників в Україні. Місія організації - зупинити поширення епідемії гепатиту С в Україні. Детальніше - на сайті www.hepatit.org.ua».

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.