10.11.2011 14:50
Міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський дав особисте розпорядження знищити один із найстаріших кримських винних заводів за посередництвом Першого заступника Голови Республіканського комітету АР Крим з охорони навколишнього природного середовища Дмитра Татарова. Як передають Украинские файлы, про це сьогодні повідомив Директор Агентства системної аналітики Анатолій Куренцов. Експерт наголосив: чиновники від екології за підтримки УБОЗу планують збанкрутувати підприємство шляхом постійних перевірок.

За рішенням Татарова було призупинено діяльність ряду об’єктів заводу через виявлені порушення, які жодним чином не тягнуть за собою виникнення надзвичайної ситуації або ж екологічної катастрофи. Всі перевірки Рескомприроди АРК провів із значними порушеннями. Зокрема, Рескомприроди АРК не повідомив дирекцію ДП «Лівадія» про перевірку і почав її вже через 4 дні після прийняття відповідного рішення про проведення перевірки, замість попередження за 10 днів до її початку, як передбачено законодавством. Через закриття частини об’єктів, які входять до комплексу винзаводу, майже все підприємство виявилося на межі призупинення та в подальшому – банкрутства.

На думку Анатолія Куренцова, спроба привласнити підприємство здійснюється усіма можливими методами, в тому числі і за допомогою правоохоронних органів. Зокрема, громадська організація «Правовий захист» звернулася з офіційним листом до нового очільника МВС Віталія Захарченка з вимогою звільнити начальника УБОЗу ГУ МВС України в АР Крим Володимира Мазура. Саме він ініціював ряд перевірок на винзаводі, під час яких незаконно було вилучено конфіденційну інформацію про економічну діяльність підприємства. Подібні перевірки відбулися вперше на 15 років, що викликає підозру, чому саме зараз завод опинився в центрі уваги УБОЗу.

Директор Агентства системної аналітики Анатолій Куренцов також нагадав, що Прем’єр-міністр України Микола Азаров закликав правоохоронні органи зупинити спроби рейдерських захоплень вітчизняних підприємств. На сьогодні громадськість вимагає від Азарова негайної реакції на корупційні дії екологічних чиновників, які спільно з УБОЗом Криму розпочали безпрецедентне знищення одного із кращих підприємств винної галузі.

«Спроби знищення «Лівадії» може стати прикладом безкарних рейдерських дій, які наслідуватимуть інші рейдерські угрупування Криму, що активно викорінювалися екс-прем’єром АРК Василем Джарти. Сьогодні ці рейдери намагатимуться відродити свої колишні можливості,а справа «Лівадії» стане для кримського бізнесу показовою», - наголосив експерт.