Шість «шестірок» Януковича
20.10.2014 16:03

За тиждень до виборів ситуація на мажоритарному окрузі №102 стає все більш цікавою та «веселішою». Нарешті зірвано маски з обличь технічних кандидатів, які відпрацьовують гроші олігархів, та нарешті стало остаточно зрозуміло, хто реальний лідер перегонів. Це, з точки зору цікавості ситуації. А «весело» стає від того, коли дивишся на те, якими цинічними методами, прикриваючись гаслами Майдану та навіть ідеологією Президента, політичні пройдисвіти, що у невідомий спосіб опинилися у прохідній частині списку Блока Порошенка, намагаються протягнути до парламенту придбану членами «Сім’ї» Януковича маріонетку.

Почну з того, що минулої суботи з великим нетерпінням очікував на «гостей» від Порошенка – кандидатів у народні депутати за списком Блоку Петра Олексійовича, так званих «журналістів» Найема і Лещенка. Кажу «так званих», тому що не вважаю їх за своїх колег, адже за свій вік, відданий журналістиці, зустрічав не мало мерзотників.

На основне питання – з якого біса цих «мастодонтів свободи слова та демократії» занесло до Кіровоградщини, я знав відповідь раніше. Принаймні, з того моменту, коли на початку вересня поточного року, один з друзів Найема і Лещенка - колишній політтехнолог штабу Партії Регіонів Сергій Гайдай, на своїй особистій сторінці у мережі Фейсбук, повідомів про намір всіляко перешкоджати балотуванню Олеся Довгого за округом №102 до Верховної Ради.

А ще я давно знав про те, що Найем та Лещенко завжди обслуговували Януковича аж до того моменту, доки той не посварився з олігархом Фірташем та його відомим компаньйоном з Адміністрації президента, які своїми грошима та язиком Найема здійснили державний переворот з дуже кривавими наслідками, які ще далеко не скінчилися для країни.

Цікаво було інше. Особисто мене інтригувало те, хто ж саме з діючих кандидатів насправді є підсадною качкою олігархів «Сім’ї». І ось все стало на свої місця! Втім, про все по порядку.

Гайдай та його «команда»

Почну з персони Гайдая. Відомий, дуже дорогий політтехнолог, який за свою кар’єру обслуговував майже всі елітні політпроекти. За часів Януковича – керував штабом Партії Регіонів під час виборчих кампаній. Крім того, Гайдай відомий у певних колах, через його рекомендації «регіоналам» несподівано закрити на ремонт столичний оперний театр під час всесвітнього конгресу українців. А також тим, що на початку свого професійного шляху, працюючи помічником російського політтехнолога на виборах у Вінницькій області, зливав інформацію з штабу «Нашої України» конкурентам, і був за це нещадно критикований куратором кампанії, нинішнім Президентом України Петром Порошенко.

З Довгим у Гайдая особисті рахунки. Одного часу, він обслуговував політичний проект «Громадянського активу Києва» Олександра Пабата, представники якого балотувалися до Київради. Однак на виборах ГАК зазнав нищівної поразки, тому залишки представників «Громадянського активу» тісно співпрацювали з Блоком Черновецького.

Як на умовах анонімності повідомив один з депутатів Київради, зараз Гайдай намагається взяти реванш над Довгим. «Бо у Київраді через свою жадібність і непорядність був персоною нон-грата, і лише «заносив хвости» свого родича Миколи Катеринчука. А зараз за гроші Клюєва він зі своїми подільниками намагається звести рахунки з Довгим».

І ось, 24 вересня Гайдай влаштовує першу провокацію на території округа №102 проти Довгого, який стрімко підвищував свій рейтинг. До Будинку піонерів, де майже вже розпочалася зустріч кандидата з виборцями, Гайдай підтягнув класичних «тітушок», які своїми відверто хуліганськими діями почали загрожувати життю та здоров’ю людей. При цьому Гайдай особисто був присутній при цьому та спостерігав за реалізацією свого сценарію помсти Довгому. Він потрапив до об’єктивів фотокамер. Крім того, вже після події Гайдай у Фейсбуці хизувався тим, що Довгий отримав по заслугах. Тоді, Довгий перервав зустріч з виборцями, та вивів людей з небезпечного місця, подалі від ймовірної кривавої провокації.

Тиждень до виборів – самий час єднатися?!

І ось, 18 жовтня, на округ №102 висаджується черговий десант «патріотів» з метою, як напередодні написав у своєму Фейсбуці Найем, провести акцію «За чесні вибори у 102-му окрузі». І це не дивлячись на те, що відповідний меморандум про проведення чесних та прозорих виборів та протистояння чорним передвиборчим технологіям вже підписали майже всі більш-менш рейтингові кандидати.

Зі своїх перших слів, на площі Героїв Майдану, Найем починає розігрувати пафосну виставу. І першими своїми словами наводить мене на певні роздуми.

«У вас є багато кандидатів, яким МИ ХОТІЛИ БИ ДОВІРЯТИ (!). Зараз вони стоять тут поруч з нами. Завтра ми зустрінемося у Світловодську. І МИ ПІДТРИМАЄМО (!) цього єдиного кандидата», - сказав Найем.

Цими кандидатами виявилися шість аутсайдерів нинішніх перегонів: самовисуванці Олександр Кучер, Микола Стрижак, Олег Довгий, Андрій Лаврусь, кандидат від Радикальної Партії Віталій Тетяниченко, та Олег Рудницький від партії «Воля». Усі вони погодилися спільно боротися проти Довгого, та підтримати того, кого ж самі й оберуть до наступного ранку!

Інтриги додавало те, що на сцені також був ще один яскравий персонаж від «демократичних сил» – екс-міністр Януковича Віктор Бойко – брат того самого Бойка, який пограбував державу на нафтодобувних вишках майже на 40 мільйонів доларів.

Тобто, знаючи про те, чиїми насправді слугами біли тривалий час Гайдай, Найем, Лещенко, та хто є такими Лаврусь, Бойко та інші,  у мене відразу з’явилося кілька запитань. По-перше, хто такі ці «МИ», що «ХОТІЛИ БИ ДОВІРЯТИ» певним кандидатам, чиї рейтинги, разом взяті, в кілька разів поступаються рейтингам Довгого? Хто взагалі надав Найему та Лещенку право організовувати більш ніж сумнівну акцію за тиждень до виборів з висування єдиного кандидату від так званих «демократичних сил»? Хто наказав тиснути на виборців, залякуючи людей тим, що якщо вони проголосують за Довгого, бійці, які повернуться із зони АТО, «будуть розчаровані їхнім вибором»?

А як бійці будуть «розчаровані» людям, які прийшли підтримати Довгого наглядно продемонстрували невідомі «тітушки», які спровокували бійку. Кілька людей отримали тілесні пошкодження. Хто врешті-решт фінансує та покриває весь цей «розгул демократії»? 

Навіть малечі зрозуміло, що Найем та Лещенко в цьому випадку лише «шестірки». І за їхніми провокаціями стоїть хтось дуже впливовий, та с дуже великими грошима, той, хто дуже хоче провести до влади свою людину.

Чесно кажучи, я був переконаний в тому, що столичні «гості» приїхали агітувати за Бойка. В нього давні стосунки з олігархами «Сім’ї». А Найему та Лещенко не вперше працювати на «регіоналів».

Але, я помилився, хоча загальну картину моя похибка принципово не змінює.

«Темний гусь» – пан Лаврусь

Все стало на свої місця наступного дня, коли 19 жовтня у Світловодську, Найем та Лещенко заявили про те, що новоспечені «коаліціянти» вирішили підтримувати Андрія Лавруся! Більш того, Найем заявив про створення передвиборчого штабу, та початку активної агітаційної роботи, яку він буде організовувати особисто.

З юридичної точки зору, це, звичайно фарс, адже жоден з них вже не має можливості зняти власну кандидатуру з перегонів. Проте, це не має принципового значення.

Хто такий Лаврусь на Кіровоградщині добре знають. Він – діючий депутат Олександрівської районної ради, один з лідерів Кіровоградського «Євромайдану» та одночасно – помічник олігарха Андрія Табалова. Того самого Табалова, який володіє разом зі своїм батьком групою кампаній «Формула смаку», до складу якої входять шість хлібзаводів в чотирьох областях України. Це саме той Табалов, який подарував Януковичу батон з чистого золота вагою у 2 кг на знак подяки за депутатський мандат. Янукович лобіював перемогу Табалова, який входив до «Фронту Змін» Яценюка, на парламентських виборах. Це саме той Табалов, який голосував за «Драконівські закони» 16 січня.

Саме завдяки грошовій підтримці Табалова під час Майдану, Лаврусь став лідером Кіровоградського руху. Саме інтереси Табалова Лаврусь лобіює у Олександрівській райраді, та саме Табалов фінансує передвиборчу парламентську кампанію Лавруся.

А що кажуть у Порошенка?

Я вирішив поспілкуватися з одним старим другом з Києва, який сьогодні працює у виборчому штабі Блока Петра Порошенка.

Зрозуміло, що наша розмова відбулась на умовах анонімності. По-перше, мій знайомий був крайнє здивований поведінкою Найема з Лещенком. Він каже, що до Петра Порошенко поки не дійшла інформація про останні події в окрузі №102.

По-друге, він вважає, що Найем та Лещенко дуже пожалкують про те, що відверто підставляють Президента, публічно заявляючи про те, що кандидат від Блока Порошенко за округом №102 Вадим Бондар є технічним кандидатом.

«Петро Порошенко дав чітко зрозуміти, що не допустить застосування адміністративного ресурсу під час виборів, і перемогти повинен більш сильний кандидат», - наголосив мій знайомий.

А ось на моє запитання, -а чи правда, що включити Найема та Лещенко у прохідну частину списку БПП, Петра Олексійовича просив Дмитро Фірташ, який підтримав Порошенка на виборах Президента, мій знайомий багатозначно промовчав…

Одні яйця по різним кошикам

І ось нарешті, всі крапки над «І» розставила ще одна людина, з Олександрівської районної ради, яка дуже добре, як виявилось, знає про цю передвиборчу аферу, та колись стояла на Кіровоградському Євромайдані поруч із Лаврусем.

За її словами, Табалов, начебто, за наказом «Сім’ї», яка живе та процвітає донині, фінансував передвиборчі кампанії усієї сімки «кандидатів», що сьогодні вирішили вести спільну боротьбу проти Довгого. Спочатку ставили на Бойка, як досвідченого та вірного Януковичу міністра. Але потім, розуміючи, що його кандидатура не прохідна, адже в країні розпочалася люстрація, провести до парламенту в будь-який спосіб вирішили саме Лавруся.

Саме тому, Лаврусь, з самого початку своєї кандидатської діяльності почав поливати брудом інших кандидатів, зривати зустрічі з виборцями, погрожувати люстрацією та фізичною розправою.

Як відомо, нещодавно Лаврусь передав погрози на адресу колишнього голови Олександрівської РДА Олександру Ковтуну.

Роль інших самовисуванців була в тому, щоб максимально розмити голоси електорату Довгого. До останнього часу залишалася інтрига з Тетяниченком – висуванцем Радикальної партії Ляшка. Проте, робити ставки на нього теж стало ризиковано в світлі того, що проти ляшко почав грати Коломойський, розповідаючи правду про його гомосексуальні погодження та зв’язки з високопосадовцями Януковича.

В решті-решт, Ляшко був змушений поступитися Тетяниченком. І цей факт пояснює нервову поведінку кандидата під час так званого висування «єдиного Лавруся». На сцені в Знам’янці, Тетяниченко щось нервово пояснював Найему, а той його заспокоював.

Отже, прав я чи ні, покажуть парламентські вибори. Проте, той факт, що в окрузі почалася нечесна та брудна гра – залишається фактом.

Знов лунають від професійних запроданців – журналістів провокаційні гасла дати комусь якусь відсіч, знов розпалюється вогонь ворожнечі між звичайними людьми, не кажучи вже про відвертий тиск на виборця з метою позбавлення його можливості зробити вільний вибір.

Хочеться вірити в те, що на Кіровоградщині не дійде до кровопролиття, а Президент Петро Порошенко приструнить своїх кандидатів, та виконає обіцянку забезпечити прозорий виборчий процес. І виконає краще за Найема, Лещенко та «тітушок».